Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Οι... «παραδοξότητες» μιας προκήρυξης.

Στις 8 Απριλίου 2019 ξεκινούν οι αιτήσεις για την κάλυψη 12 θέσεων τακτικού προσωπικού στη Βουλή των Ελλήνων μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Στην Προκήρυξη 1Κ/2019 προβλέπονται - μεταξύ άλλων - θέσεις "ΠΕ8 Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων" που μπορούν καλυφθούν από πτυχιούχους - μεταξύ άλλων πεδίων - "Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας" μέχρι και.... "Ελληνικής Φιλολογίας ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής".

Διαβάζουμε στην προκήρυξη ότι οι προσληφθέντες-είσες για τις θέσεις "Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων" θα έχουν τα εξής καθήκοντα: "Οργάνωση και προώθηση των διεθνών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και διοργάνωση επίσημων επισκέψεων, πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων και στην επικοινωνία".

Φαίνεται ότι για τους/τις συντάκτες-τριες της προκήρυξης υπάρχουν αρκετά πτυχία κοινωνικών, ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών που πιστοποιούν την κατοχή τέτοιων γνώσεων... "διεθνών και δημοσίων σχέσεων"! 

Αλήθεια, σε ποιο έτος, σε ποιο τμήμα, σε ποιο πανεπιστήμιο τα διδάχτηκαν αυτά; 
Και αν συνεχίσουμε το συλλογισμό αυτό, γιατί αυτά τα πτυχία θεωρούνται πιο "σχετικά" έναντι άλλων όπως της Κοινωνιολογίας ή της Ψυχολογίας; 

Η πιο πιθανή - ίσως - εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα προκήρυξη η οποία προετοιμάστηκε με άγνοια τόσο των προγραμμάτων σπουδών και των ειδικοτήτων όσο και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την κτήση συγκεκριμένων τίτλων σπουδών

Μπορούμε - μόνο εν μέρει - να δικαιολογήσουμε όσους-ες εμπλέκονται στην αναγνώριση των αναγκών σε προσωπικό και στην προετοιμασία της προκήρυξης επειδή, πράγματι, τα κενά, οι ασάφειες ή/και οι αλληλοεπικαλύψεις που επικρατούν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μια διαχρονική παθογένεια, που οδηγεί απόφοιτους-ες στην απόγνωση, συνδικαλιστικά σωματεία και ακαδημαϊκούς σε σύγκρουση.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις - όπως, για παράδειγμα, η δραστηριοποίηση ή/και υπερίσχυση ορισμένων συνδικαλιστικών λόμπι έναντι άλλων αδρανών ή/και αδύναμων - εξηγήσεις που δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν με τις παραπάνω. 

Αυτό, όμως, θα το αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών-στριών συναδέλφων Κοινωνιολόγων. 

Σε κάθε περίπτωση, οι "παραδοξότητες" της παραπάνω προκήρυξης, προκαλούν ανησυχία  - όχι μόνο στους/στις συναδέλφους Κοινωνιολόγους αλλά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα - ως προς τον τρόπο αναγνώρισης αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό και διαμόρφωσης των προκηρύξεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου