Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Το Όραμα και οι Θέσεις του Συνδυασμού μας!

Η «Προοπτική για την Κοινωνιολογία» (στο εξής «Προοπτική») είναι μια κίνηση Κοινωνιολόγων που ασχολείται με την εξέλιξη της Κοινωνιολογίας στην Ελλάδα και διεθνώς, τις επαγγελματικές διεξόδους και προοπτικές των Κοινωνιολόγων.

Εμείς, τα μέλη της «Προοπτικής», μπορεί να έχουμε διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και επί μέρους επιστημονικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές πολιτικές-ιδεολογικές πεποιθήσεις, αφετηρίες και προορισμούς.

Όμως, μας ενώνουν όχι μόνο η ιδιότητα του/της Κοινωνιολόγου, αλλά, κυρίως, η αγωνία για το μέλλον της Κοινωνιολογίας ως Επιστήμης και ως Επάγγελμα στην Ελλάδα και η κοινή μας πεποίθηση ότι η μέχρι σήμερα επαγγελματική-συνδικαλιστική εκπροσώπηση των συναδέλφων μας είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και μη αντιπροσωπευτική. Θέλουμε να θέσουμε ένα τέλος στην απόγνωση, στην ηττοπάθεια και στην παραίτηση πολλών συναδέλφων μας μπροστά στην ανεργία, στην ετεροαπασχόληση, στην (αυτό)απαξίωση που μαστίζει τον επιστημονικό-επαγγελματικό μας κλάδο, προσφέροντας τους μια θετική προοπτική για το μέλλον.

Για τους παραπάνω λόγους, στόχος μας είναι η ανάληψη της διοίκησης του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων - μέσω της προβλεπόμενης εκλογικής διαδικασίας - στις επικείμενες εκλογές του 2016.

Όραμά μας είναι να δώσουμε θετική προοπτική στους συναδέλφους μας, μετατρέποντας τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων σε έναν κατεξοχήν Επιστημονικό και Επαγγελματικό Φορέα, ο οποίος:
  • θα αφουγκράζεται τα αιτήματα και τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των Κοινωνιολόγων στη χώρα μας
  • θα εκφέρει λόγο έγκυρο, αξιόπιστο, επιστημονικά τεκμηριωμένο για όλα τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα και φαινόμενα και δεν θα λαϊκίζει, ούτε θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά-κομματικά συμφέροντα
  • θα ενώνει τα μέλη του και δεν θα τα διχάζει, δεν θα τα διαχωρίζει βάσει των πολιτικών-ιδεολογικών πεποιθήσεών τους, της εμπειρίας τους, της επαγγελματικής τους ιδιότητας κ.ο.κ.
  • θα κινητοποιεί τα μέλη του και θα τα εμπλέκει σε επιστημονικές δράσεις, ενέργειες και παρεμβάσεις και δεν θα αρκείται μόνο στις οικονομικές τους συνδρομές
  • θα αναγνωρίζει και θα επαινεί τις προσπάθειες των μελών του και δεν θα καπηλεύεται το έργο τους
  • θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα και πνεύμα και θα επιδιώκει τη δικτύωση και τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή-ερευνητική και την επαγγελματική κοινότητα στην Ελλάδα, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και με Ανεξάρτητες Αρχές, με κοινωφελείς οργανισμούς, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πάντα με γνώμονα τη θετική προβολή και ανάδειξη της Επιστήμης μας και τη βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών των συναδέλφων μας.


Στις βασικές θέσεις και προτάσεις μας περιλαμβάνονται:




Α. Προώθηση Επιστημονικών και Επαγγελματικών ζητημάτων:

  • Η δημιουργία καθηκοντολογίου (αναλυτική περιγραφή θέσης) από τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, αξιοποιώντας την ελληνική και διεθνή εμπειρία, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα και κάθε άλλο κοινωνιολογικό φορέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η προάσπιση και διεκδίκηση επέκτασης επαγγελματικών δικαιωμάτων Κοινωνιολόγων, με βάση την ελληνική και διεθνή εμπειρία.
  • Η πλήρης αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας Κοινωνιολόγων, με βάση την διεθνή πρότυπα και πάντα σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα και κάθε άλλο κοινωνιολογικό φορέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η κατοχύρωση δυνατότητας χορήγησης Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Κοινωνιολόγου, από τον Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.
  • Η διεκδίκηση της πλήρους αναβάθμισης του επιπέδου των προγραμμάτων προπτυχιακής εκπαίδευσης των Κοινωνιολόγων στην Ελλάδα, με σκοπό την ουσιαστική διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας με προγράμματα σπουδών που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη αγορά εργασίας και, κατ’ επέκταση, τη σταδιακή βελτίωση των επαγγελματικών τους προοπτικών και την απορρόφηση τους (μείωση ανεργίας και ετεροαπασχόλησης): παιδαγωγική επάρκεια αποφοίτων, υποχρεωτική πτυχιακή εργασία για όλους-ες, υποχρεωτική πρακτική άσκηση για όλους-ες, περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα, μεγαλύτερη έμφαση σε διδασκαλία μεθόδων επιστημονικής έρευνας (στατιστική ανάλυση, ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι).
  • Η διεκδίκηση βαθέων τομών στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό τη μείωση της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης των κοινωνιολόγων και της εξοικονόμησης δαπανών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες μείζονες ανάγκες, όπως προγράμματα υποτροφιών και στέγασης φοιτητών και αύξηση χρηματοδοτήσεων για επιστημονική έρευνα.
Β. Πλήρης αναδιοργάνωση του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων:
  • Οικονομική διαφάνεια – κοινοποίηση οικονομικών πεπραγμένων και οικονομικής κατάστασης του Συλλόγου όχι μόνο στα μέλη του αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
  • Σύσταση ειδικών Τμημάτων για την πιο αποτελεσματική διοίκηση του Συλλόγου: Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξεύρεσης Πόρων, Επιστημονικής Έρευνας και Εκδόσεων, Δικτύωσης και Διεθνών Επαφών κ.ά. Τα Τμήματα αυτά θα στελεχώνονται από μέλη του Σ.Ε.Κ. – με όσα έχουν σχετική εμπειρία και χρονική διαθεσιμότητα – και θα λειτουργούν υπό την εποπτεία ενός μέλους του Δ.Σ. (ανά Τμήμα). Τα συμμετέχοντα μέλη – εφόσον το επιθυμούν - θα λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση προϋπηρεσίας ή/και Συστατική Επιστολή από τον Σ.Ε.Κ.
  • Υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα από μέλη του Συλλόγου ή/και σε συνεργασία με άλλα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα για μέλη του Συλλόγου: επιμορφωτικά σεμινάρια σε διάφορους πεδία και τομείς, προγράμματα συμβουλευτικής απασχόλησης κ.ά. Οι εκπαιδευόμενοι-ες θα λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Επιμόρφωσης, ενώ οι εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες (ή σύμβουλοι) – εφόσον το επιθυμούν - θα λαμβάνουν σχετική Βεβαίωση Προϋπηρεσίας ή/και Συστατική Επιστολή από τον Σ.Ε.Κ.
  • Έκδοση κάρτα μέλους Σ.Ε.Κ. Η κάρτα θα φέρει το ονοματεπώνυμο (με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες) και τον αριθμό μητρώου του μέλους, καθώς και τη σφραγίδα του Σ.Ε.Κ. Η διάρκεια ισχύος της θα είναι ένα ημερολογιακό έτος και θα ξεκινάει από την ημερομηνία πληρωμής της τελευταίας ετήσιας συνδρομής του μέλους (εφόσον δεν υπάρχουν παλαιότερες οφειλές). Η χρήση της κάρτας θα επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη ταυτοποίηση των μελών, ώστε να συμμετέχουν απρόσκοπτα σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Επίσης, θα τους δώσει τη δυνατότητα να μπορούν να αποδεικνύουν άμεσα την επαγγελματική-συνδικαλιστική τους ιδιότητα - όταν κι εφόσον κρίνεται αυτό αναγκαίο: για παράδειγμα, στον εργασιακό χώρο, για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης/κατάρτισης συνδικαλιστικών στελεχών κ.λπ.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού το οποίο θα εκδίδεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και θα αποτελεί ένα από τα μέσα επικοινωνίας του Σ.Ε.Κ. με την κοινωνία και σημαντική πηγή αναβάθμισης του κύρους του. Δεν θα εμπεριέχει νέα μόνο για τις δράσεις και εκδηλώσεις του Σ.Ε.Κ., αλλά και κείμενα μελών του Σ.Ε.Κ. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Σ.Ε.Κ. θα έχουν τη δυνατότητα δημοσίευσης επιστημονικών άρθρων, παρουσίασης πορισμάτων ερευνών/μελετών, βιβλιοκριτικές/βιβλιοπαρουσιάσεις έργων (και) κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος. Τέλος, η δυνατότητα διαφημίσεων σε αυτό (για παράδειγμα, εκδοτικών οίκων, κέντρων δια βίου μάθησης κ.λπ.), μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή εσόδων για τον Σύλλογο ή/και εξασφάλισης προνομίων για τα μέλη του (για παράδειγμα, ειδικές εκπτώσεις με την επίδειξη κάρτα μέλους του Συλλόγου).

Το έμβλημα

Το έμβλημα της «Προοπτικής για την Κοινωνιολογία» περιλαμβάνει:
  • ένα ισοσκελές τρίγωνο – η κάθε πλευρά του οποίου έχει διαφορετικό χρώμα
  • τρεις δίχρωμους κύκλους – το ένα χρώμα είναι κοινό για τους τρεις κύκλους και το δεύτερο είναι ίδιο με αυτό της πλησιέστερης στον κύκλο πλευράς του τριγώνου
  • τη φράση «Προοπτική για την Κοινωνιολογία».
Το ισοσκελές τρίγωνο συμβολίζει την ισοτιμία των συμμετεχόντων-ουσών προσώπων (=κύκλων), οι οποίοι συ-ζητούν και συν-αποφασίζουν. Επίσης, το ισοσκελές τρίγωνο ως τράπεζα περιμετρικά της οποίας τοποθετούνται οι συμμετέχοντες-ουσες (=κύκλοι) για τον κοινό σκοπό: η θετική ανάδειξη της Κοινωνιολογίας ως Επιστήμης και ως Επάγγελμα, η διασφάλιση και επέκταση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κοινωνιολόγων, η βελτίωση των επαγγελματικών τους διεξόδων και προοπτικών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους και της κοινωνιολογικής επιστημονικής έρευνας.

Το διαφορετικό χρώμα κάθε πλευράς του τριγώνου, καθώς και το διαφορετικό χρώμα κάθε κύκλου (=προσώπου) συμβολίζει τις προσωπικές πεποιθήσεις, αντιλήψεις και ενδιαφέροντα κάθε/καθεμίας συμμετέχοντα-ουσας, που γίνονται πλήρως σεβαστές από τους/τις υπόλοιπους-ες. Το κοινό χρώμα μεταξύ των κύκλων συμβολίζει την κοινή επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητα του Κοινωνιολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου