Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση.

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕΕΚΕ) 

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση 


Τις τελευταίες μέρες, εμφανίζονται δημοσιεύματα – κυβερνητικές «διαρροές» σε σχέση με την επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να φέρει μέσα στον Απρίλη, προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. 

Tο σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θέματα εξεταζομένων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών. 

Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, να νομοθετήσει αλλαγές που πλήττουν εκπαιδευτικούς, γονείς μαθητές. 

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως το βλέμμα της πολιτικής ηγεσίας είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα. Για αυτό και τρέχουν να προλάβουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. 

Φαντάζουν υποκριτικά τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78, που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους  παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας.

Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό  πρόσημο που θα καταδεικνύουν για μία ακόμα φορά περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης  κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία. 

Ζητούμε η Υπουργός Παιδείας να δεχθεί αντιπροσωπεία της Ένωσης μας προκειμένου να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την παρουσία των Κοινωνικών Επιστημών στο σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου