Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Η Κοινωνιολογία εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές - ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου!

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο "Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις", του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με το νέο Νόμο, τροποποιείται ο Ν. 4186/2013 και καθιερώνεται η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε Τμήματα του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος:


ΜΕΡΟΣ Ε΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 100
Τροποποίηση του ν. 4186/2013

5. Μετά το άρθρο 4 προστίθεται άρθρο 4Α, με έναρξη ισχύος για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021, ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Επιστημονικά Πεδία
1. α) Τα Τμήματα των Ιδρυμάτων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 4 κατατάσσονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε τέσσερα επιστημονικά πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.
(...)
Ως επιστημονικό πεδίο νοείται, ένα σύνολο ομοειδών ή συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που θεραπεύονται από αντίστοιχα Τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής, ως εξής:
αα) Οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του πρώτου (1ου) Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και η Κοινωνιολογία.


Πηγή:






Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

2ο Θερινό Σχολείο από την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία, Πάρος, 26/08-01/09.

Δευτέρα 26 Αυγούστου – Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, 2019
«Σπίτι της Λογοτεχνίας», Λεύκες Πάρου

Η Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ 
και τον Δήμο Πάρου, διοργανώνει το 
2ο Θερινό Σχολείο για Υποψήφιους-ες Διδάκτορες 
και Μεταπτυχιακούς-ές Φοιτητές-τριες 
(στη φάση ολοκλήρωσης της μεταπτυχιακής διατριβής τους).

Αντικείμενο του Θερινού Σχολείου είναι: 
«Θεωρία και κοινωνική έρευνα: 
Επιστημολογικά ζητήματα και μεθοδολογικές προσεγγίσεις» 

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η εμβάθυνση στη σύγχρονη συζήτηση σε θέματα κοινωνικής θεωρίας και μεθοδολογίας έρευνας στις επιμέρους θεματικές: 
 Μεθοδολογικά ζητήματα στη διερεύνηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων 
 Σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα 
 Η χρησιμότητα των ποιοτικών μεθόδων 
 Μεικτές μέθοδοι έρευνας

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων του 2ου Θερινού Σχολείου θα χορηγηθεί 
Βεβαίωση Παρακολούθησης

Η διαμονή των συμμετεχόντων έχει εξασφαλιστεί με πολύ χαμηλό κόστος στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» του Δήμου Πάρου, στις Λεύκες της Πάρου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες στην Κοινωνιολογία, όπως και ευρύτερα στις κοινωνικές επιστήμες. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει υποβάλλουν: 
1. Αίτηση συμμετοχής και σύντομη αναφορά στο θέμα/αντικείμενο της διατριβής (διδακτορικής ή μεταπτυχιακής) που έχουν αναλάβει [χρησιμοποιήστε το έντυπο αίτησης που θα βρείτε στην ιστοσελίδα] 
2. Περίληψη (όχι πάνω από 250 λέξεις) μια σύντομης εισήγησης την οποία θα παρουσιάσουν στο θερινό σχολείο [εφόσον επιλεγείτε] 
3. Βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία (μέχρι 1 σελίδα) 

Ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 2ου Θερινού Σχολείου Πάρου θα ανέλθει στα δεκατέσσερα (14). Θα επιλεγούν, κατά προτεραιότητα: 
 υποψήφιοι διδάκτορες ιδρυμάτων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, 
 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, 
 άτομα με συναφείς ιδιότητες από την τοπική κοινωνία της Πάρου. 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μέσω ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ [http://www.hellenicsociology.gr/], καθώς και ηλεκτρονικά έως τη 30η Μαΐου 2019. 

Οι αιτήσεις (καθώς και τα λοιπά δικαιολογητικά) θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εταιρείας: grsociolsoc@gmail.com 

Κόστος Συμμετοχής: εκατό πενήντα (150,00)€ ανά άτομο (περιλαμβάνει διαμονή, πρωινό, μεσημεριανό σάντουιτς/ ένα δείπνο)

Περισσότερες πληροφορίες - Αιτήσεις:




Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Οι... «παραδοξότητες» μιας προκήρυξης.

Στις 8 Απριλίου 2019 ξεκινούν οι αιτήσεις για την κάλυψη 12 θέσεων τακτικού προσωπικού στη Βουλή των Ελλήνων μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Στην Προκήρυξη 1Κ/2019 προβλέπονται - μεταξύ άλλων - θέσεις "ΠΕ8 Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων" που μπορούν καλυφθούν από πτυχιούχους - μεταξύ άλλων πεδίων - "Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας" μέχρι και.... "Ελληνικής Φιλολογίας ή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής".

Διαβάζουμε στην προκήρυξη ότι οι προσληφθέντες-είσες για τις θέσεις "Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων" θα έχουν τα εξής καθήκοντα: "Οργάνωση και προώθηση των διεθνών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καθώς και διοργάνωση επίσημων επισκέψεων, πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων και στην επικοινωνία".

Φαίνεται ότι για τους/τις συντάκτες-τριες της προκήρυξης υπάρχουν αρκετά πτυχία κοινωνικών, ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών που πιστοποιούν την κατοχή τέτοιων γνώσεων... "διεθνών και δημοσίων σχέσεων"! 

Αλήθεια, σε ποιο έτος, σε ποιο τμήμα, σε ποιο πανεπιστήμιο τα διδάχτηκαν αυτά; 
Και αν συνεχίσουμε το συλλογισμό αυτό, γιατί αυτά τα πτυχία θεωρούνται πιο "σχετικά" έναντι άλλων όπως της Κοινωνιολογίας ή της Ψυχολογίας; 

Η πιο πιθανή - ίσως - εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα προκήρυξη η οποία προετοιμάστηκε με άγνοια τόσο των προγραμμάτων σπουδών και των ειδικοτήτων όσο και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την κτήση συγκεκριμένων τίτλων σπουδών

Μπορούμε - μόνο εν μέρει - να δικαιολογήσουμε όσους-ες εμπλέκονται στην αναγνώριση των αναγκών σε προσωπικό και στην προετοιμασία της προκήρυξης επειδή, πράγματι, τα κενά, οι ασάφειες ή/και οι αλληλοεπικαλύψεις που επικρατούν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μια διαχρονική παθογένεια, που οδηγεί απόφοιτους-ες στην απόγνωση, συνδικαλιστικά σωματεία και ακαδημαϊκούς σε σύγκρουση.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις - όπως, για παράδειγμα, η δραστηριοποίηση ή/και υπερίσχυση ορισμένων συνδικαλιστικών λόμπι έναντι άλλων αδρανών ή/και αδύναμων - εξηγήσεις που δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν με τις παραπάνω. 

Αυτό, όμως, θα το αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών-στριών συναδέλφων Κοινωνιολόγων. 

Σε κάθε περίπτωση, οι "παραδοξότητες" της παραπάνω προκήρυξης, προκαλούν ανησυχία  - όχι μόνο στους/στις συναδέλφους Κοινωνιολόγους αλλά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα - ως προς τον τρόπο αναγνώρισης αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό και διαμόρφωσης των προκηρύξεων.