Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

07-08/11/2019, Διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο.


07-08/11/2019, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας:
«Φιλμικές και μηντιακές αφηγήσεις της κρίσης,
σύγχρονες αναπαραστάσεις»

Διοργάνωση:
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πάντειο πανεπιστήμιο, πανεπιστήμια Paris Descartes, Sorbonne Nouvelle Paris III και Haute Alsace της Γαλλίας, πανεπιστήμιο Mohamed V του Ραμπάτ (Μαρόκο), πανεπιστήμιο της Τύνιδας, ΙSSHt - université Tunis El-Manar, τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, Διεθνής Σύλλογος Κοινωνιολογίας, Διεθνής Σύλλογος Γαλλόφωνων Κοινωνιολόγων και Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το συνέδριο αποτελεί την συνέχεια των εργασιών που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον Ιούνιο του 2015 (narrativesofcrisis.webnode.gr) και αφορούσε στις «αφηγήσεις της κρίσης» (εφόσον η αφήγηση είναι παρούσα σε όλες τις κοινωνίες, βρίσκεται στους μύθους, στα νέα, στις ειδήσεις αλλά και στις τέχνες και ως κοινωνικό διακύβευμα κατασκευάζει την πραγματικότητα, όντας γι’ αυτό εκλεκτό πεδίο ανάλυσης των Κοινωνικών Επιστημών).

Οι εργασίες του συνεδρίου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των «αφηγήσεων» της κρίσης που επηρέασε περισσότερο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, από τα διάφορα επικοινωνιακά μέσα στην Ευρώπη και ειδικά στην Μεσόγειο.

Μ’ αυτήν την έννοια πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 14 χώρες προσεγγίζουν τις επίκαιρες «αφηγήσεις» που κατασκευάζουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα: πώς αποτυπώνονται οι διάφορες ταυτότητες, «εμείς» και οι «άλλοι», τα «σύνορα» στις κυρίαρχες αφηγήσεις των μέσων ή στην τέχνη (και ειδικότερα η τέχνη του κινηματογράφου);

Παρά τα μεγάλα κοινωνικά θέματα της περιοχής, και πέραν της υπάρχουσας πολιτικής ανάλυσης, δεν έχει υπάρξει ως τώρα εξειδικευμένο κοινωνιολογικό συνέδριο, στο πλαίσιο του διαλόγου των χωρών που είναι αμεσότερα συνδεδεμένες με τα θέματα αυτά. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, αποτελεί συμβολικά την γέφυρα της προσέγγισης πολιτισμών και διαφορετικότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο τι μπορεί να προσφέρει η κριτική κοινωνιολογική ανάλυση για την κατανόηση μιας πραγματικότητας που φαίνεται να μην μπορεί να προσεγγιστεί με τους υπάρχοντες κοινωνιολογικούς όρους; Πώς θα είναι δυνατό να ανανεωθεί η υπάρχουσα επιστημονική ορολογία;

Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου: Γαλλικά (με μετάφραση προς τα ελληνικά) και Αγγλικά

Προβολές ταινιών που αναφέρονται σε θέματα της κρίσης.

Είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα:

Πηγή:

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» από τη Μονάδα «18 ΑΝΩ».

Εκπαιδευτικό σεμινάριο
«Θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων»

Η εξάρτηση, ως σύνθετο και δυναμικό φαινόμενο αποκτά στην εποχή μας νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, έτσι που να καθιστά αναγκαία την συνεχή θεωρητική και κλινική εξειδίκευση.

Στο σεμινάριο που διοργανώνει η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω θα παρουσιασθούν: Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της εξάρτησης, η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και το πλαίσιο της, τύποι εξαρτήσεων και η θεραπευτική προσέγγισή τους, όπως επίσης τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης, η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση και η διαδικασία της Κοινωνικής Επανένταξης. 

Ακόμη θα παρουσιασθούν ειδικά θέματα όπως: Τέχνη και θεραπεία, εξαρτημένα άτομα με ψυχοπαθολογία, εφηβεία και εξαρτήσεις, εξαρτημένη γυναίκα – μητέρα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους Προγραμμάτων Απεξάρτησης και Μονάδων υγείας, σε γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α., σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, σε τελειόφοιτους ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε σπουδαστές σχολών ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών.

Το θεωρητικό και βιωματικό μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιείται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του 18 ΑΝΩ (Κεφαλληνίας 71 στην Κυψέλη) 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη 17.00-20.00, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020ξεκινώντας από την Δευτέρα 4/11/2019.

Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναλαμβάνουν να αναπτύξουν υπό μορφή γραπτής εργασίας, σχετικά θέματα. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα γίνει συζήτηση επί όλων  των εργασιών, όπως επίσης μία συνολική εκτίμηση του έργου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνεται πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων, σε δομές της Μονάδας Απεξάρτησης (3 ώρες εβδομαδιαίως κατ’ ελάχιστο – πρωί ή απόγευμα) υπό την εποπτεία έμπειρων θεραπευτών.
Σημείωση: ο αριθμός απουσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τις 6.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ορίζεται στους 15 και η επιλογή τους θα γίνει κατόπιν συνέντευξης. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωσή του θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Προϋποθέσεις συμμετοχής: αίτηση και σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Επιστημονικά υπεύθυνοι του σεμιναρίου είναι ο Δημήτρης Υφαντής διδάκτωρ κοινωνιολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του τμήματος Εκπαίδευσης – Έρευνας του 18 Άνω και η Κατερίνα Μάτσα διδάκτωρ ψυχιατρικής, τέως διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ.

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρακολούθηση του σεμιναρίου, θα πρέπει να αποστείλουν αίτηση και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο Κέντρο Εκπαίδευσης 18 ΑΝΩ
στο email ekpaideusis18ano@gmail.com 
από την Τρίτη 1/10/2019 έως την Τετάρτη 16/10/2019 και ώρα 15:00 μ.μ..

Οι ενδιαφερόμενοι που οι αιτήσεις τους θα είναι έγκυρες και εντός του προσδιοριζόμενου χρονικού ορίου θα ειδοποιηθούν με e-mail για την ακριβή μέρα και ώρα που θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη (μεταξύ 29 και 31/10/2019).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο  210 8622914, κ. Μπερτάνη Ερμιόνη, ενώ τη φόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής, όπου θα αναγράφετε ονοματεπώνυμο, ειδικότητα, επαγγελματική εμπειρία, τηλέφωνο και e-mail θα τη βρείτε στην ανακοίνωση του σεμιναρίου.
Παραθέτουμε ενδεικτικά τη θεματολογία και τις ενότητες του σεμιναρίου για τη φετινή χρονιά. Στις ενότητες αυτές θα συμπεριληφθούν συναντήσεις με βιωματικά σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι συναντήσεις για θέματα που αφορούν την πρακτική άσκηση και την παρουσίαση εργασιών. Αναλυτικό πρόγραμμα θα δοθεί με την έναρξη του σεμιναρίου.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Ενότητες σεμιναρίου
1η ενότητα: Εξαρτήσεις – ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Στατιστικά δεδομένα
2η ενότητα: Θεραπευτικό πλαίσιο, θεραπευτική σχέση, θεραπευτική ομάδα. Η υποδοχή του εξαρτημένου
3η ενότητα: Τύποι εξαρτήσεων και θεραπευτική αντιμετώπιση
4η ενότητα: Προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης
5η ενότητα: Η ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση
6η ενότητα: Τέχνη – Θεραπεία
7η ενότητα: Η διαδικασία της Κοινωνικής Επανένταξης
8η ενότητα: Προγράμματα Εφήβων
9η ενότητα: Προγράμματα με ευαισθησία στο φύλο (gender sensitive programs)