Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Θέματα Συνεδρίασης Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (16/06/2017) - Ψήφισμα Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ.

Θέματα Συνεδρίασης Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (16/06/2017)

Προσοχή: Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. αλλά ενημερωτικό κείμενο για τα μέλη του Συλλόγου, από τον ανεξάρτητο Συνδυασμό "Προοπτική για την Κοινωνιολογία".

Ενημερώνουμε τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων ότι, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, την 16η Ιουνίου 2017, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
  • Προγραμματισμός συνάντησης εκπροσώπου Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αντικείμενο την διασφάλιση θέσεων κοινωνιολόγων στην Ειδική Αγωγή.
  • Ενημέρωση περί του σχεδιασμού συνδιοργάνωσης Εκδήλωσης (ημερίδας/συνεδρίου) με θέμα την προσφυγική κρίση, σε συνεργασία με διεθνή φορέα υποδοχής και υποστήριξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Αναμένεται απάντηση σε πρόταση συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για τη σύσταση και λειτουργία Τμήματος Επιστημονικής Έρευνας, Κατάρτισης και Εκδόσεων, το οποίο θα αποτελείται από τακτικά μέλη του Συλλόγου και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου μέλους του ΔΣ.  Το Τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο και για την διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού/εκπαιδευτικού/επιμορφωτικού περιεχομένου, με βασικό γνώμονα τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μελών του Συλλόγου (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Προγραμματισμός συνάντησης γνωριμίας και διερεύνησης πεδίων συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. και εκπροσώπων Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ). 
  • Εκπροσώπηση Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. στο 13ο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα στις 7-8 Ιουλίου 2017.
  • Ενημέρωση για εκκρεμότητες/εκταμίευση δόσης από παλαιότερο πρόγραμμα  εκπαίδευσης και κατάρτισης του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).
  • Ενημέρωση για την εκπροσώπηση ΣΕΚ στην εκστρατεία Ecomobility/Freemobility. 
  • Κατασκευή νέας ιστοσελίδας του Συλλόγου. Συνεχίζεται η διερεύνηση δυνατοτήτων δωρεάν κατασκευής της. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για τη σύσταση Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, το οποίο θα αποτελείται από τακτικά μέλη του Συλλόγου, και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου μέλους του ΔΣ. Ο Συνδυασμός μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία και προβολή του Συλλόγου, καθώς και την ενημέρωση των μελών του (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Αναζήτηση νέου χώρου που θα φιλοξενήσει τα γραφεία του Συλλόγου. Συνεχίζεται η αναζήτηση κατάλληλου χώρου με χαμηλότερο (του τωρινού) κόστος ενοικίασης. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει συγκεκριμένες, αναλυτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για την εξοικονόμηση και εξεύρεση πόρων (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Πρόταση για διοργάνωση Πανελληνίου Συνεδρίου Κοινωνιολόγων στη μνήμη του Καθηγητή κ. Ζήση Παπαδημητρίου. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά μελλοντικά.






                                                                           Σύνταξη κειμένου: Θανάσης Θεοφιλόπουλος.



Τέλος, το μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, κ. Παναγιώτης Μανωλάκος, με την ενθάρρυνση του Συνδυασμού μας, συνέταξε και παρουσίασε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σχέδιο Ψηφίσματος σχετικά με την παράνομη επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών στην περιοχή του Έβρου. Το Ψήφισμα έγινε δεκτό από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και έχει ως εξής:

Ψήφισμα Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
της 16ης Ιουνίου 2017 σχετικά με την επαναπροώθηση Τούρκων πολιτών
               Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 η -ήδη ελλειμματική- Τουρκική Δημοκρατία άρχισε με ταχύτατα βήματα να πορεύεται προς έναν ιδιότυπο ολοκληρωτισμό όπου η ελευθερία του λόγου, του τύπου καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών καταστρατηγούνται. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα κύμα διώξεων, απολύσεων και φυλακίσεων πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι και πάρα πολλοί δικαστικοί λειτουργοί και δημοσιογράφοι.
            Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Τούρκοι πολίτες δεν απολαμβάνουν πραγματικά ατομικά δικαιώματα, αντίθετα αποστερούνται ακόμα και τα πλέον θεμελιώδη όπως την εξασφάλιση μιας “δίκαιης δίκης”, κάτι για το οποίο ο Άρειος Πάγος στην χώρα μας έχει ευθέως αναφερθεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται σαφής ο λόγος που Τούρκοι πολίτες επιλέγουν να ζητήσουν ,ως σύγχρονοι ικέτες, άσυλο στην Ελλάδα.
            Φαίνεται όμως, πως όταν οι προβολείς της δημοσιότητας δεν είναι στραμμένοι πάνω στους ανθρώπους αυτούς και όταν η κοινωνία των πολιτών δεν είναι εγκαίρως ενημερωμένη για αυτές τις υποθέσεις η Ελληνική κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες και προβαίνει σε επαναπροωθήσεις ανθρώπων που σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 στρατιωτικούς θα μπορούσαν -και αυτοί- να βρίσκονται σε “κίνδυνο για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων”.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ο Murat Çapan ήταν από τους πρώτους που επαναπροωθήθηκαν. Συγκεκριμένα καταγγέλλει πως ο «Murat Çapan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό Nokta. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017 μαζί με δύο ακόμα φίλους του στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο Α.Τ. ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν. Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στην βάρκα την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Çapan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».[1]
            Από τότε και άλλες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας,[2] εμείς ως κοινωνιολόγοι, θεράποντες μιας επιστήμης που έχει τον άνθρωπο στο κέντρο της αλλά και ως πολίτες δηλώνουμε την έντονη αντίδραση και την αγανάκτησή μας για αυτές τις πρακτικές. Η Ελληνική κυβέρνηση, που αντικειμενικά φέρει την ευθύνη, θα πρέπει αμέσως να σταματήσει να τις επαναπροωθήσεις αυτές. Ζητούμε συγκεκριμένα από τους αρμόδιους υπουργούς, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και, βεβαίως, τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, αφενός να αναλάβουν την ευθύνη και αφετέρου να διασφαλίσουν ότι τίποτα παρόμοιο δεν θα συμβεί στο μέλλον. Ούτως ή άλλως, οι ως τώρα επαναπροωθήσεις, θα τους συνοδεύουν ως κυβερνώντες και θα μας συνοδεύουν ως πολίτες σαν ένα νέο Κυλώνειο Άγος.



Ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να καταθέτουν προτάσεις τους. Ο Σύλλογος ανήκει στα μέλη του και θα πάει μπροστά μόνο με την ενεργή συμμετοχή αυτών.




[1] Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δελτίο Τύπου «Συντεταγμένες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία;», 29 Μαΐου 2017, http://www.hlhr.gr/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%89%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/
[2] Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δελτίο Τύπου «Νέες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο», 6 Ιουνίου 2017, 

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Συνεδρίαση Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (16/06/2017)

Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, 
σας ενημερώνουμε ότι, η εξ αναβολής Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16/06 και ώρα 18:00.

Η συνεδρίαση - όπως όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ - είναι ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου μας (Άρθρο 12, παρ. δ):
"Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές για παρακολούθηση σε όλα τα μέλη του Συλλόγου. Αν το Δ.Σ. κρίνει σκόπιμο μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή μόνο στη συζήτηση μελών του Συλλόγου που δεν ανήκουν στο Δ.Σ. Δικαίωμα λόγου έχουν και οι υπεύθυνοι των επιτροπών και ομάδων εργασίας" 
και
"Η Ημερήσια Διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί, μετά από απόφαση του Δ.Σ. στην έναρξη της συνεδρίασης, με έκτακτα θέματα που προτείνονται από μέλη του Δ.Σ. ή από τρία τουλάχιστον μέλη εκτός Δ.Σ. Τα θέματα αυτά συζητούνται στο τέλος της συνεδρίασης και με τη σειρά που ορίζεται στην απόφαση του Δ.Σ.".



Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Συνεδρίαση Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (09/06/2017)

Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, 
σας ενημερώνουμε ότι, την Παρασκευή 09/06 και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Η συνεδρίαση - όπως όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ - είναι ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου μας (Άρθρο 12, παρ. δ):
"Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοιχτές για παρακολούθηση σε όλα τα μέλη του Συλλόγου. Αν το Δ.Σ. κρίνει σκόπιμο μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή μόνο στη συζήτηση μελών του Συλλόγου που δεν ανήκουν στο Δ.Σ. Δικαίωμα λόγου έχουν και οι υπεύθυνοι των επιτροπών και ομάδων εργασίας" 
και
"Η Ημερήσια Διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί, μετά από απόφαση του Δ.Σ. στην έναρξη της συνεδρίασης, με έκτακτα θέματα που προτείνονται από μέλη του Δ.Σ. ή από τρία τουλάχιστον μέλη εκτός Δ.Σ. Τα θέματα αυτά συζητούνται στο τέλος της συνεδρίασης και με τη σειρά που ορίζεται στην απόφαση του Δ.Σ.".